Информация за доставката

Елена-ЕС ЕООД си запазва правото сроковете и наличността на продукти и на доставка да се уточняват по телефон или и-мейл, в момента на обработка на поръчката.
Елена-ЕС ЕООД не носи отговорност за спазване на сроковете на доставка за продуктите, които са обозначени, че са само чрез заявка или с доставка за определен период и/или не са налични в склада на Елена-ЕС ЕООД.

Цените в сайта са в лева и с включен ДДС. В цената на продукта не се включва стойността на доставката и дължимите такси при плащане.
Потребителят е длъжен да посочи коректен адрес, телефон и имейл за потвърждение на извършената поръчка, за да може тя да бъде изпълнена.
Наличието на непопълнени полета за обратна връзка или публикуването на грешна, невярна или неточна информация, не обвързва Елена-ЕС ЕООД със задължението за изпълнение на поръчката.

Елена-Ес ЕООД предлага на всеки клиент възможността да вземе продукта директно от магазина на фирмата (гр. Плодив, ул.Николай Хайтов), без да плаща за доставка.

Времето за доставка се изчислява в работни дни.

Елена-ЕС ЕООД заявява, че продуктите, които са поръчани и са на склад, ще бъдат изпращани едва когато плащането бъде извършено.

Доставчикът на куриерските услуги встъпва в отговорност за продуктите по време на транспортиране. 

Елена-ЕС ЕООД съветва клиентите да отварят поръчките си пред куриера, и при наличието на повреда да уведомяват незабавно доставчика на куриерската услуга.


Колко струва

Доставката на стока е напълно безплатна за цялата страна при поръчка над 240 лв. с ДДС (в сила от 1.12.2020 г.)


Начин на доставка

Елена-ЕС ЕООД доставя стоката до Вас с помощта на куриерска компания Транспрес ако се намирате извън Пловдив.

Кога ще получа пратката   

Доставката се извършва в рамките от 24 до 48 часа след поръчката - в зависимост от наличностите и Вашето местоположение. 
За територията на град Пловдив доставките се извършват в рамките на работния ден или до 24 часа.


Какво Ви се доставя

Поръчаната стока се доставя с необходимите  документи - фактура за покупката, касова бележка при плащане в брой на куриера, гаранционна карта.

Всяка пратка трябва  да бъде отворена и прегледана преди заплащането на наложения платеж. Ние настояваме за това!

 

Елена-ЕС ЕООД извършва доставката на стоките само на територията на Република България.

Ако даден продукт не може да бъде доставен до Клиента, Елена-ЕС ЕООД е задължена да го уведоми.

Преди завършване на поръчката Елена-ЕС ЕООД ще посочи на сайта стойността на допълнителните разходи, които клиентът трябва да заплати (ако има такива).

Детайлите по отношение на доставката на стоките не представляват договорно задължение от страна на Елена-ЕС ЕООД за извършването на съответната доставка на конкретна дата.
Съответно клиентът няма право на каквото и да е обезщетение в случай, че датата, на която е било обявено от продавача, че ще достави стоката, не е спазена.

Елена-ЕС ЕООД или представител на избраната от клиента куриерската фирма се ангажират да уведомят клиента по телефона или имейл, ако се появят внезапни обстоятелства, възпрепятстващи навременното изпълнение на доставката.

Рискът от загуба или повреда на закупените продукти преминава върху клиента в момента, в който клиентът или посочено от него трето лице, различно от избраната от Елена-ЕС ЕООД компания за куриерски услуги, приеме стоките.